gtag('config', 'G-EEV9XWBXFD');

De theorie van het dode paard. Vandaag wakker geworden met het bericht dat er geen files staan. De zon schijnt en Nederland is met vakantie. De tuin lonkt, de korte broek is al aan, maar eerst nog even de mail door werken. Ik hoor op de radio vakantietips: “ga vooral uitgerust op vakantie”. Dat is een goeie :-). De meeste mensen gaan inderdaad op vakantie wanneer ze moe en uitgeblust (dreigen) te raken. Ze slepen zich voort naar dat zo verdiende moment van ontspanning.

Dat zo enorm verlangde moment van rust verloopt helaas vaak veel minder ontspannen dan gehoopt. Wij, mensen, blijken er helaas niet zo goed in om de knop zomaar om te zetten en de sores van alle dag te vergeten. We nemen ons zelf namelijk ook mee op vakantie. Als we ons zelf zowel mentaal als fysiek een periode verwaarloosd hebben is dit niet van de ene op de andere dag opgelost. Veel beter zou het zijn om een goede balans te hebben en houden tussen je werk en privé leven.

Dit doet mij denken aan een artikel van een collega dat ik recent kreeg toegestuurd: “de theorie van het dode paard”. Deze wijsheid van de Dakota indianen vertaalt onze fysieke en mentale balans in de balans tussen de ruiter (je hoofd) en het paard (je lichaam). Een combinatie die alleen tot mooie prestaties kan komen wanneer er een goede balans tussen beiden is. Zorg je goed voor je “paard”? Is er een balans tussen wat jij wil (de ruiter) en wat het paard ( je lichaam) aankan? Of is het andersom en slaat juist de ruiter (je hoofd) op hol? Heb je in dit jaar van de olympische spelen ook ambities van olympisch formaat in je hoofd, maar is je lichaam meer een boerenknol dan Bonfire? Of loopt je paard continue in gestrekte galop, terwijl deze gang alleen voor korte stukken geschikt is? Je kunt dan de conclusie trekken dat je roofbouw op jezelf pleegt en de balans zoek is.

Neem deze vakantie ook eens de tijd om stil te staan bij je eigen “ruiter” en “paard”. Hoe functioneer je, hoe wil je functioneren? Als je tot de conclusie komt dat de balans in je leven even is zoek geraakt is het wellicht tijd om even stil te gaan staan voordat het paard inderdaad “dood” is.

Ik wens je een hele fijne vakantie en als je straks thuis komt en twijfelt of de balans is hersteld kom ik graag met je in contact om je te helpen weer een olympische combinatie te worden.

Bon Voyage!