Pogingen iets van het leven te maken. Afgelopen zaterdag vierden wij de 75ste verjaardag van mijn stiefvader. Een gezellige gebeurtenis, niet in het minst omdat hij zowel fysiek als mentaal nog kerngezond is. Moeder heeft een tapascatering geregeld en de wijn vloeit rijkelijk. Op de cadeautafel allerlei mooie flessen wijn en het boek “Pogingen iets van het leven te maken” (het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar). Vele vrienden en familie komen om te feliciteren en een hapje en drankje te genieten. Bij mij in de familie is het begrip “familie” overigens best ingewikkeld, dit omdat mijn biologische ouders ooit gescheiden zijn en hertrouwd met partners met eigen kinderen uit een eerder huwelijk. Er zijn dus kinderen uit verschillende nesten die ieder een eigen beleving bij het begrip familie hebben, maar daarover wellicht een andere keer meer.

Mijn stiefvader houdt een welkomst woord, zegt iets heel liefs over mijn moeder en benadrukt dat hij dankbaar is voor zijn goede gezondheid en het mooie leven tot nu toe. Dit is natuurlijk voor alle aanwezigen een aanleiding voor een terugblik op hun eigen leven en vele geanimeerde gesprekken worden gevoerd. Kijkende naar het gezelschap besef ik plotseling dat veel van deze vrienden en familie van mijn stiefvader intussen ook ruim de 70 gepasseerd zijn. Het besef dat ik nog maar 20 jaar te gaan heb voordat ook ik mij een 75-jarige mag noemen komt hard bij mij binnen, oei! Hoe zal ik over 20 jaar terugkijken op mijn 75-jarig bestaan? Heb ik er dan wel alles uit het leven gehaald? Ben ik goed voor mijn vrienden, familie (en kinderen) geweest? Heb ik dan wel de juiste dingen gedaan? Heb ik hard genoeg gewerkt (overigens is er bij mijn weten nog nooit iemand geweest die op zijn sterfbed gezegd heeft: “had ik maar harder gewerkt!”)?

Een hele rij levensvragen passeert in sneltreinvaart mijn hersenpan. Vragen die ieder mens zich denk ik vroeg of laat stelt, of zichzelf wellicht meerdere keren in zijn leven stelt. Hiervan is bijvoorbeeld de bekende “midlife” crisis wellicht het bekendste moment. Voor mij persoonlijk was een auto-ongeval in 2014 de trigger om mij te bezinnen op mijn leven en het moment om het roer definitief om te gooien. Het ongeval maakte mij duidelijk wat voor mij belangrijk is namelijk echtheid, vrijheid, onafhankelijkheid en het werken met mensen. Zelf heb ik recent, na een langgekoesterde wens tot het hebben van meer vrijheid en onafhankelijkheid, de weg naar het zelfstandig ondernemerschap ingeslagen. De eerst zo nare gebeurtenis van een ongeval blijkt intussen een kans. Het is een kans voor het bewandelen van nieuwe wegen geworden. Hoe heerlijk is het niet vrij te raken van alle beperkingen die we ons veelal zelf opleggen.

De ervaring om vrij te zijn om nieuwe wegen te bewandelen gun ik iedereen. Ik ben er van overtuigd dat deze ervaring voor iedereen is weggelegd, mits je zelf de keuze maakt deze nieuwe wegen te gaan bewandelen. Hierbij hoeft het niet te blijven bij “een poging” iets van het leven te maken, zoals Hendrik Groen in zijn dagboek beschrijft. Hendrik Groen blijkt namelijk een pseudoniem en het dagboek, hoewel bijzonder goed geschreven, is dus fake. Met die wetenschap is het dus plotseling een ander boek geworden, namelijk een goed verteld verhaal met vele levenswijsheden. Ik houd van goed vertelde verhalen, maar weet intussen ook dat het leven te kort is om het verhaal van een ander te leven. En wat mijn stiefvader betreft? Een man om trots op te zijn! Hij maakt iedere dag het beste van zijn leven!

Sta je zelf ook op een kruispunt in je leven of herken je bovenstaande? Wil je de pogingen om iets van je eigen leven te maken omzetten in een echt levensverhaal? Dan nodig ik je van harte uit om zelf ook eens terug te kijken en de keuze te maken om je hart te gaan volgen. Kies voor nieuwe wegen, een nieuwe baan, een nieuwe toekomst, ontdek, verwonder en geniet! Wanneer je hierbij hulp wilt of meer van mijn aanpak wilt weten nodig je van harte uit contact met mij op te nemen.

“Elke poging die mislukt, brengt u een stap dichter bij het geluk.”

Fijne week!